Railway Protection Force (RPF/CPSF) Constable Exam Solved Question Paper – 2013

Railway-Protection-Force-RPFCPSF-Constable-Exam-Solved-Question-Paper-2013

Railway Protection Force (RPF/CPSF) Constable Exam

Solved Question Paper – 2013

1. Gandhi where your Dundee trip was initiated?
(A) Dundee (b) the Sabarmati (c) Champaran (d) South Africa

(Ans: b)

2. Which of the famous Jallianwala Bagh incident happened within the city?
(A) Patiala (b) Chandigarh (c) Amritsar (d) Jalandhar

(Ans: c)

3. ‘Inqualab live’ Who gave the slogan of?
(A) Subhas Chandra Bose (b) Sardar Bhagat Singh (c) Chandrashekhar Azad (d) Muhammad Iqbal

(Ans: b)

4. Which of the subsequent is that the river falls into the Arabian Sea?
(A) Kaveri (b) Krishna (c) Godavari (d) Indus

(Ans: d)

5. From the attitude of the world is that the largest state of India which?
(A) Uttar Pradesh (b) Rajasthan (c) Madhya Pradesh (d) Maharashtra

(Ans: b)

6. ‘Zoom’ is?
(A) a kind of tribal dance (b) a kind of plantation
(C) a kind of wind (d) the sort of festival

(Ans: b)

7. “The heart of the Indian Constitution,” stated which of the following?
(A) religious freedom (b) the propeto equality
(C) Right to Constitutional Remedies (d) Preamble

(Ans: c)

8. President’s rule out the state constitution, which is levied under Article?
(A) Article -352 (b) of Article -356 (c) of Article -360 (d) of Article -370

(Ans: b)

9. A Bill may be a Money Bill or not, who it describes?
(A) President (b) Speaker (c) Prime Minister (d) vice chairman

(Ans: b)

10. Who among the subsequent Bhoodan movement was started?
(A) Gandhi (b) Vinova Bhave (c) Bllbbai Sardar Patel (d) JP

(Ans: b)

RRB Loco Pilot (ALP) Exam 2019 Printed Study Kit

11. Start date of the Financial year in India is-
(A) 1 March (b) 1 January (c) 1 April (d) 1 November

(Ans: c)

12. Which of the subsequent is that the Bank of the private sector?
(A) Vijaya Bank (b) Syndicate Bank (c) Indian Overseas Bank (d) the unit investment trust of India

(Ans: d)

13. What is the job to estimate India’s value  ?
(A) committee (b) Ministry of Finance (c) National Development Council (d) The Central Statistical Organisation

(Ans: d)

14. The speed of a supersonic aircraft that is-
(A) adequate to the movement of sound (b) At the sound moves
(C) sound moves over (d) movement of sunshine equivalent

(Ans: c)

15. ‘light years’ Which of the subsequent is that the unit?
(A) move (b) energy, (c) the space (d) Time

(Ans: c)

16. Forms measurement of pure gold
(A) 18-carat (b) 20 carats (c) 22 carat (d) 24 carat

(Ans: d)

17. 2010 E. within the Commonwealth Games which of the subsequent are going to be in town?
(A) Manchester (b) Kuala Lumpur (c) New Delhi (d) Sydney

(Ans: c)

Former Pakistan cricket coach Bob Bulmr 18. during which city was born?
(A) Jaipur (b) Kanpur (c) Mumbai (d) Motihari

(Ans: b)

19. where Buddha gave his teachings?
(A) Bodh Gaya (b) Lumbini (c) Kushinagar (d) Sarnath

(Ans: d)

20. Which of the subsequent rule to the Chinese traveler Xuanzang visited India?
(A) Chandragupta II (b) Samudragupta (c) Harsha (d) Kanishka

(Ans: c)

21. Who was the establishment of Khalsa Panth?
(A) Raja Ranjit Singh (b) Guru Gobind Singh (c) Guru Tegh Bahadur (d) of Nanak Dev

(Ans: c)

22. Third Battle of Panipat was among whom-whom?
(A) the Mughal and British (b) the Afghan and French (c) the Afghans and therefore the Marathas (d) French and British

(Ans: b)

23. Who was the Arya Samaj founded?
(A) Raja Ram Mohan Roy (b) Swami Dayanand Saraswati
(C) Swami Vivekananda (d) Keshvcndra Sen

(Ans: c)

24. Which of the subsequent is a component of administrative policy?
(A) truth (b) Efficiency (c) neutrality (d) All of the above

(Ans: b)

25. Which of the subsequent IAS framework of the model springs from the country?
(A) USA (b) Great Britain (c) Russia (d) Canada

(Ans: d)

26. In 2005, the ‘right to information’, the one that is leading within the convention?
(A) Sunderlal Bahuguna (b) Medha Patekar (c) Rajendra Singh (d) Aruna Roy

(Ans: d)

27. Which of the subsequent is that the state’s sex ratio over 1000?
(A) Kerala (b) Tamil Nadu (c) Andhra Pradesh (d) HP

28. what proportion per annum within the 11th Five Year Plan has set a target of job creation?
(A) 5 million (b) 10 million (c) 15 million to (d) 1 million
(Ans: d)

29. Which of the subsequent is that the agency district cooperative credit system?
(A) The State Co-operative Banks (b) Central Cooperative Bank (c) Apex Bank (d) Regional Rural Banks

(Ans: b)

30. Governor (Governor) who makes the swearing?
(A) Prime Minister (b) Chief (c) the judge of the supreme court , (d) the President

(Ans: c)

31. Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration where it’s located?
(A) Gurgaon (b), New Delhi (c) Mussorie (d) Nainital

(Ans: c)

32. In India, District Collector (DC) When was the creation of the post?
(A) 1892 e. (B) 1872 e. (C) 1972 e. (D) 1792 e.

(Ans: d)

33. Which of the subsequent pay commission has been found out recently?
(A) fourth (b) the fifth (c) sixth (d), seventh

(Ans: c)

34. Which of the subsequent elections by the committee is not?
(A) President (b) vice chairman (c) CM (d) None of those

(Ans: c)

35. Which bank First Imperial Bank “was known?
(A) Federal Reserve Bank of India (b) depository financial institution of India
(C) Punjab commercial bank (d) Exim Bank

(Ans: b)

36. “Wind laughing, ‘What is that?
(A) a public undertaking (b) Siberian duck (c) a well known aviary (d) a ship

(Ans: a)

37. Which city with a population over 10 million people living in slums or settlements is that the lowest number of?
(A) Delhi (b) Greater Mumbai (c) Bangalore (d) Patna

(Ans: c)

38. The President of the Lok Sabha, which is nominated for two people from the community?
(A) Buddhist monks (b) find Rsion (c) Anglo-Indians (d) None of those

(Ans: c)

39. Investment Commission (Commission appropriation) Which of the subsequent are the chairman?
(A) Mukesh Ambani (b), Tata (c) Joy M (d) Hassan Azim Premji

(Ans: b)

40. Who is India’s largest software company?
(A), Wipro (b) Infosys (c) TCS (D) Satyam

(Ans: b)

41. In India, people living below the poverty level is about to spot the various parameters?
(A) 10 (b) 13 (c) 15 (d) 16

(Ans: b)

42. NASSCOM (NASSCOM) Which of the subsequent are the president?
(A) Dewang Mahato (b) Kiran Karnik
(C) v. Ramalingam Raju (d) Laxmi Narayan

(Ans: d)

43. Who was the president of the Indian National Congress, the primary Muslim?
(A) Muhammad Ali Jinnah (b) Badruddin Tyabji
(C) Sir Syed Ahmed Khan (d) Abul Kalam Azad

(Ans: b)

44. Which of the subsequent at the top of his life, Ramakrishna Mission Swami revolutionary terror had become?
(A) A Rbind Ghosh (b) Hem Kanungo (c) Ajit Singh (d) Jtindranath Bandyopadhyay

(Ans: d)

45. When does the minimum distance between the Sun and Earth?
(A) 22 September (b) 21 June (c) 21 September (d) 3 January

(Ans: d)

46. “Midnight Sun” are often found to things within the region?
(A) tropical regions (b) warm Temperate Zone
(C) the northern and southern polar regions (d) the time of the eclipse anywhere

(Ans: c)

47. America’s resident redneck people what’s known?
(A) Buschmann (b) Alpine (c) Amerind (d) Mastijo

(Ans: c)

48. Which of those ‘Madyamika School of Philosophy’ was the founder of?
(A) Asng (b) Bsubnd (c) Nagarjuna (d) Nagsen

(Ans: c)

49. Which is that the novel written by Premchand?
(I) Premasry (ii) four chapters (iii) amphitheater (iv) Godaan
(A) i, ii and iv (b) i and iv (c) i, iii and iv (d) ii and iii

(Ans: c)

50. Which of the subsequent is correctly matched?
(A) Justice Movement – Northern India (b) Kayasthas movement – Karnataka
(C) lingayat Movement – South (d) Namsudra movement – Bengal

Related posts

Railway Protection Force (RPF/CPSF) Constable Exam Solved Question Paper – 2013

Railway Protection Force (RPF/RPSF) Constable Exam Solved Question Paper (Held 15 Feb 2015)

Railway Protection Force (RPF/RPSF) Constable Exam Solved Paper

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Question Paper of B.Sc General Botany Sem-5 Calcutta University Exam

2020Botany General Semester 5 Paper: DSE-A-1(Phytochemistry and Medicinal Botany)Full Marks: 50Candidates are required to give their answers in their own wordsas far as practicable.[English Version]The figures in the margin indicate full marks. Answer any five questions : 2×5(a) Write Something about crude drug? 2(b) Exaplain in breif about polyherbal formulations? 2(c) Write any one source […]

Read More

B.Com Hons. Taxation II Sem-5 Calcutta University Exam Question Paper

2020TAXATION-II — HONOURSPaper : CC-5.2ChFull Marks: 80The figures in the margin indicate full marks.Candidates are required to give their answers in their own wordsas far as practicable.[ Direct Tax ](Marks : 40)Group – AAnswer any two questions. (a) What do you mean by belated return? Write about the time limit for submitting a belated return?(b) […]

Read More

Question Paper of Practical ZOOA CC-2 Calcutta University Examination

UNIVERSITY OF CALCUTTA1st SEMESTER ZOOLOGY – HONOURS – PRACTICAL EXAMINATION(ONLINE)Full Marks: 30 Time – 2 hour[ZOOA-CC1-2-P Examination 2020; Online]Molecular Biology[The figures in the margin indicate full marks] Draw neat diagram of a polytene and a lamp brush chromosome withproper labelling (at least 3 from each). (5+3) × 2 = 16 List the material required for […]

Read More