Railway Protection Force (RPF/RPSF) Constable Exam Solved Paper

Railway Protection Force (RPFRPSF) Constable Exam Solved Paper

Solved Question Paper (Held Feb 2015)

1. Which of those states has the longest international border?
(a) Nagaland (b) Mizoram (c) Arunachal Pradesh (d) Assam

(Ans : c)

2. Which of those fabrics is known as after a French dressmaker?
(a) Linen (b) Crepe (c) Georgette (d) Chiffon

(Ans : c)

3. Who was the founding father of Sikhism?
(a) Guru Govind Singh (b) Guru Ramdas (c) Nanak (d) Ranjeet Singh

(Ans : c)

4. Who is that the founding father of Patna’s famous Super 30 institute that coaches economically back- ward students for IIT JEE ?
(a) Anurag Anand (b) Sushil Kumar (c) Anand Kumar (d) Nitish Kumar

(Ans : c)

5. Shri Narendra Modi is that the ……of India.
(a) Speaker of Lok Sabha (b) Prime Minister (c) Leader of Opposition (d) President

(Ans : b)

6. National Unity Day is widely known in India on.
(a) 30th January (b) 29th August (c) 31st October (d) 2nd October

(Ans : c)

7. Which continent is that the Giraffe native to?
(a) Australia (b) Africa (c) America (d) Asia

(Ans : b)

8. Sumo may be a traditional sort of wrestling of which country ?
(a) China (b) Japan (c)Vietnam (d) South Korea

(Ans : b)

9. Amir Khusro was the famous poet within the court of.
(a) Shah Jahan (b) Alauddin Khilji (c) Akbar (d) Sher Shah Suri

(Ans : b)

10. Which of those medical conditions is assessed into Type-1 and Type-2 ?
(a) Diabetes (b) Hepatitis (c) nyctalopia (d) cold

(Ans : a)

RRB Loco Pilot (ALP) Exam 2019 Printed Study Kit

11. Who is that the Commander-in-Chief of the Indian Armed Forces?
(a) Prime Minister (b) Vice-President (c) Chief of Army Staff (d) President

(Ans : d)

12. The surface of which of those planets isn’t solid ?
(a) Jupiter (b) Mars (c) Venus (d) Mercury

(Ans : a)

13. With which main ingredient is litti, a food item from Bihar. stuffed?
(a) Onion (b) Potato (c) Vegetables (d) Gram Flour

(Ans : d)

14. Which phenomenon conducts CO2 fixation in plants?
(a) Sunlight (b) Rain (c) Thunder (d) Cosmic Rays

(Ans : a)

15. aside from cricket which game also features a striker?
(a) Ludo (b) Kho- Kho (c) Carrom (d) Chess

(Ans : c)

16. Islamic State isn’t waging a battle against–
(a) Ukraine (b) Lebanon (c) Iraq (d) Syria

(Ans : a)

17. Which of those places got its name from an area word for mangrove trees?
(a) Vrindavan (b) Sunderbans (c) Mussoorie (d) Madhubani

(Ans : b)

18. Name the Chief Minister of Jharkhand.
(a) Babulal Marandi (b) Arjun Munda (c) Raghubar Das (d) Hemant Soren

(Ans : c)

19. If you’re in Red Fort, which city are you visiting?
(a) Agra (b) Hyderabad (c) Jaipur (d) Delhi

(Ans : d)

20. Which of those is Dot a port city on the Arabian Sea?
(a) Panaji (b) Vishakhapatnam (c) Mumbai (d) Mangalore

(Ans : b)

21. Which of those Asian countries isn’t landlocked?
(a) Afghanistan (b) Laos (c) Mongolia (d) Cambodia

(Ans : d)

22. Which was the primary hill passenger railway opened in India in 1881 ?
(a) Kalka Shimla Railway (b) Matheran Hill Railway (c) Nilgiri Mountain Railway (d) Darjeeling Himalayan Railway

(Ans : d)

23. What does CO stand for?
(a) Carbon (b) carbon monoxide gas (c) Coal (d) CO2

(Ans : b)

24. Raslila dance is related to which God ?
(a) Lord Shiva (b) Lord Ganesha (c) Lord Indra (d) Lord Krishna

(Ans : d)

25. Which of the subsequent is an Indian online retail company?
(a) Alibaba Group (b) Amazon (c) eBay (d) Jabong

(Ans : d)

26. For creating which sweet is winter melon or white gourd soaked in sugar syrup?
(a) Jalebi (b) Petha (c) Gulab Jamun (d) Murabba

(Ans : b)

27. Which of those is an important component of most acids?
(a) Hydrogen (b) Oxygen (c) Helium (d) Nitrogen

(Ans : a)

28. Sir Creek may be a disputed territory between India and.
(a) Myanmar (b) Nepal (c) Pakistan (d) Bangladesh

(Ans : c)

29. Which of those is important to stay bones strong within the body?
(a) Iodine (b) Zinc (c) Fats (d) Calcium

(Ans : a)

30. what percentage different sorts of zodiac signs are there in Astrology ?
(a) 12 (b) 16 (c) 14 (d) 11

(Ans : a)

31. The Nobel Peace Prize for 2014 has been awarded to–
(a) Kailash Satyarthi (b) Barack Obama (c) Kailash Satyarthi and Tawakkul Karman (d) Kailash Satyarthi and Malala Yousafzai

(Ans : d)

32. The autobiography of which insurgent is titled ‘Atmakatha’ which he wrote during his prison time in Bankipore Jail in Patna?
(a) Rajendra Prasad (b) Ram Manohar Lohia (c) Lal Bahadur Shastri (d) Jayaprakash Narayan

(Ans : a)

33. Which was the primary element to be artificially produced?
(a) Technetium (b) Francium (c) Einsteinium (d) Promethium

(Ans : a)

34. Who was the host of television program ‘Big Boss 8’ ‘?
(a) Salman Khan (b) Amitabh Bachchan (c) Shah Rukh Khan (d) Amir Khan

(Ans : a)

35. Which of the subsequent isn’t a social networking website?
(a) Facebook (b) hi5 (c) Wikipedia (d) Twitter

(Ans : c)

36. within the hemisphere , around which date does the June 21 occur?
(a) 21st June (b) 22nd July (c) 23rd May (d) 31st March

(Ans : a)

37. Which of those fruits isn’t rich in vitamin C ?
(a) Orange (b) Kiwi (c) Lemon (d) Apple

(Ans : d)

38. Deepika Kumari is related to which sport ?
(a) Shooting (b) Wrestling (c) Archery (d) Football

(Ans : c)

39. Which of those countries is an archipelago?
(a) Laos (b) Chile (c) Philippines (d) Argentina

(Ans : c)

40. Flight 17, which was shot down over Ukraine was a scheduled international passenger flight to Kuala Lumpur from–
(a) Amsterdam (b) Moscow (c) Paris (d) London

(Ans : a)

41. Manik Sarkar is that the Chief Minister of–
(a) Assam (b) Tripura (c) West Bengal (d) Sikkim

(Ans : b)

42. Kaziranga park is most famous for–
(a) Swamp Deer (b) ass (c) One-homed Rhinoceros (d) Asiatic Lion

(Ans : c)

43. Which was the last autonomous territory or protectorate to integrate with the Indian union?
(a) Puducherry (b) Sikkim (c) Diu (d) Goa

(Ans: b)

44. Which country will host the 2016 Summer Olympic Games?
(a) Argentina (b) Russia (c) Japan (d) Brazil

(Ans : d)

45. Rann of Kutch is situated during which state?
(a) Bihar (b) Rajasthan (c) Gujarat (d) Maharashtra

(Ans : c)

46. Which new university named after an ancient center of learning in its vicinity, began its school term in 2014 ?
(a) Takshila (b) Nalanda (c) Pushpagiri (d) Vikramshila

(Ans : b)

47. The sign that function is that the logo of the Red Cross society ?
(a) Subtraction (b) Multiplication (c) Division (d) Addition

(Ans : d)

48. Who was the ruling governor of India when the facility was transferred from the Malay Archipelago Company to British crown ?
(a) Lord Irwin (b) Lord Canning (c) Lord Curzon (d) Lord Mountbatten

(Ans : b)

49. Wangchuck dynasty is that the ruler of which country ?
(a) Brunei (b) Indonesia (c) Myanmar (d) Bhutan

(Ans : d)

50. Which of those Union Cabinet ministers haven’t served a the Chief Minister of any State or Union territory ?
(a) Ram Vilas Paswan (b) D.V. Sadananda Gowda (c) Rajnath Singh (d) Sushma Swaraj

(Ans : a)

Related posts

Railway Protection Force (RPF/CPSF) Constable Exam Solved Question Paper – 2013

Railway Protection Force (RPF/RPSF) Constable Exam Solved Question Paper (Held 15 Feb 2015)

Railway Protection Force (RPF/RPSF) Constable Exam Solved Paper

 

4 thoughts on “Railway Protection Force (RPF/RPSF) Constable Exam Solved Paper

  1. By way of preface, I’m Mark Schaefer, and I represent Nutritional Products International. We serve both international and domestic manufacturers who are seeking to gain further distribution within the United States. Your brand lately caught my attention, so I’m reaching you moment to discuss the possibility of expanding your public distribution reach. We give expertise in all areas of distribution, and our immolations include the following Turnkey/ One- stop result, Active accounts with major U.S. distributors and retailers, Our executive team held executive positions with Walmart and Amazon, Our proven deals force has public relations, branding, and selling all under one roof, We concentrate on both new and existing product lines, Warehousing and logistics. Our history allows us to have a unique connections with our client across the United States, therefore giving your brand a fast track to vend in a professional manner. Please communicate me directly so that we can discuss your brand further. Kind Regards, Mark Schaefer,[email protected], VP of Business Development, Nutritional Products International, 101 Plaza Real S, Ste# 224, Boca Raton, FL 33432, Office561-544-0719

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Railway-Protection-Force-RPFCPSF-Constable-Exam-Solved-Question-Paper-2013

Railway Protection Force (RPF/CPSF) Constable Exam Solved Question Paper – 2013

Railway Protection Force (RPF/CPSF) Constable Exam Solved Question Paper – 2013 1. Gandhi where your Dundee trip was initiated?(A) Dundee (b) the Sabarmati (c) Champaran (d) South Africa (Ans: b) 2. Which of the famous Jallianwala Bagh incident happened within the city?(A) Patiala (b) Chandigarh (c) Amritsar (d) Jalandhar (Ans: c) 3. ‘Inqualab live’ Who gave the slogan of?(A) Subhas Chandra […]

Read More
Railway Protection Force (RPFCPSF) Constable Exam Solved Question

Railway Protection Force (RPF/RPSF) Constable Exam Solved Question Paper (Held 15 Feb 2015)

Railway Protection Force (RPF/RPSF) Constable Exam Solved Question Paper (Held 15 Feb 2015) Directions (1-5) : Complete the following series each of which follows a certain pattern.  1. 3, 12, 27, 48, 75, 108, ?. (a) 162 (b) 183 (c) 192 (d) 147 (Ans : d) 2. 49, 121, 169, 289, ?. (a) 361 (b) 529 (c) 400 (d) […]

Read More